Λόγοι να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη
Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ή ακούσει μία πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο και μή για 2 από τα πιο γνωστά τρόφιμα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη!
Βασικά, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνεται ο ευεργετικός ρόλος των πολυακόρεστων («καλών») λιπαρών οξέων από φυτικά έλαια στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου!!
Όποτε τίθεται συχνά το ερώτημα! Μαργαρίνη ή βουτυρο;
Προβάδισμα στη μαργαρίνη θα δώσω εγώ και πάμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επιλέγουμε τη μαργαρίνη έναντι του βουτύρου στην καθημερινή διατροφή μας:
Φυτικής προέλευσης: Σε αντίθεση με το βούτυρο που αποτελεί ζωικό προϊόν! Τα φυτικά προϊόντα φαίνεται ότι έχουν μια θετική σχέση με την μείωση κατά 11% σε καρδιαγγειακές παθήσεις..
Απαραίτητα λιπαρά: Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια που είναι καλές πηγές λιπαρών που το σώμα μας αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνο του, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας
Πηγή πολυακόρεστων λιπαρών: Το αναφέραμε παραπάνω! Τα πολυακόρεστα ή αλλιώς «καλά» λιπαρά συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στην σωστή ανάπτυξη του οργανισμού από την παιδική ηλικία εν αντιθέσει με το βούτυρο που περιέχει σημαντική ποσότητα «κακών» λιπαρών!
Πλούσια σε βιταμίνες: Συγκεκριμένα η μαργαρίνη αποτελεί πολύ καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών και πιο συγκεκριμένα ενισχύει τον οργανισμό μας με βιταμίνη Α ( απαραίτητη τόσο στην ενίσχυση της όρασης, όσο και για την υγεία του δέρματος), είναι πλούσια σε βιταμίνη D ( συμβάλει στην υγεία των οστών, την διατήρηση της οστικής πυκνότητας αλλά και στην απορρόφηση του ασβεστίου) και με βιταμίνη Ε (θεωρείται η βιταμίνη ασπίδα βασικών μας οργάνων όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, αλλά έχει και άμεση δράση ως αντιοξειδωτική & αντιγηραντική βιταμίνη)
Αλάτι: Συγκριτικά με το βουτυρο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι κάτι που αξίζει πολύ να προσέχουμε ειδικά όταν είμαστε σε προσπάθεια ρύθμισης και της αρτηριακής μας πίεσης!
Θερμίδες: Λόγω και της προέλευσης της είναι ένα τρόφιμο λιγότερο θερμιδογόνο σε σχέση με το βούτυρο