Πώς καρότο, ντομάτα και παντζάρι μπορούν να μετατρέψουν το ψωμί σε υπερτροφή [μελέτη] article cover image

Πώς καρότο, ντομάτα και παντζάρι μπορούν να μετατρέψουν το ψωμί σε υπερτροφή [μελέτη]

07|12|2022

Πώς μπορεί το ψωμί να παραμείνει αισθητικά ελκυστικό και διατροφικά πολύτιμο; Η επιλογή του από τους καταναλωτές γίνεται με βάση την εμφάνισή του, η οποία, ωστόσο, δεν συναρτάται πάντα με τα θρεπτικά του συστατικά.

Απάντηση στο πολύ ενδιαφέρον αυτό ερώτημα δίνει μελέτη επιστημόνων από την Ακαδημία της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα προϊόντα αρτοποιίας, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, αποτελούν σημαντικά συστατικά της διατροφής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους στόχους της βιομηχανίας τροφίμων είναι να βελτιώσει την ποιότητά τους, στο πλαίσιο της υγιεινής και των φυσικών παραμέτρων.

Η μελέτη τους είχε ως στόχευση την ενίσχυση των διατροφικών παραμέτρων (αντιοξειδωτική ικανότητα, περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις) σε συνδυασμό με τη διατήρηση ή την αύξηση της ποιότητας του ψωμιού (υφή, χρώμα, όγκος και αισθητικές ιδιότητες).

Επιλέχθηκαν μία σειρά από χυμούς λαχανικών: από ντομάτα, παντζάρι και καρότο, οι οποίοι είναι εύκολα προσβάσιμοι και φθηνοί και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν πως αξιολογήθηκε η αντικατάσταση του νερού, που περιέχεται στη συνταγή του ψωμιού, με τους παραπάνω χυμούς. Μελετήθηκαν ο όγκος του ψωμιού, η οξύτητα, το χρώμα, οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά.

Οι χυμοί καρότου και παντζαριού ήταν οι πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τη διαμόρφωση των ιδιοτήτων του ψωμιού σίτου, ιδιαίτερα σε σχέση με την αντιοξειδωτική δράση.

Ο χυμός παντζαριού είχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ολικές πολυφαινόλες, επομένως ήταν η πιο πολλά υποσχόμενη προσθήκη στα ψωμιά μεταξύ των χυμών που χρησιμοποιήθηκαν. Η μετρούμενη περιεκτικότητά του ήταν περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από τους άλλους χυμούς.

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παρατηρήθηκε στον χυμό ντομάτας. Όλοι οι χυμοί ήταν χαμηλοί σε λιπαρά, πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, επομένως η προσθήκη τους στα ψωμιά δεν τα επιβάρυνε θερμιδικά.

Μεταξύ των χυμών που μελετήθηκαν, το καρότο είχε τη χαμηλότερη οξύτητα, ακολουθούμενο από το παντζάρι, ενώ η ντομάτα ήταν η πιο πλούσια σε οργανικά οξέα. Όσον αφορά το pH, η χαμηλότερη τιμή βρέθηκε στον χυμό ντομάτας. Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των χυμών καρότου ή παντζαριού, συνήθως προστίθεται κιτρικό οξύ κατά την επεξεργασία για να μειωθεί το pH.

περισσότερα στο iatronet.gr

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού cover image

Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού

Στην εκπομπή 60′ Θέμα Υγείας, με θέμα “Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού” και με τη δημοσιογράφο Δήμητρα…

διάβασε περισσότερα
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια; cover image

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια;

  Ο Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγώγης, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, συνεργάτης την κλινικής Embryolab, μας λύνει την απορία για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη…

διάβασε περισσότερα
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων; cover image

Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί κατά 50% στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία…

διάβασε περισσότερα
Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο cover image

Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο

Η Παθολόγος, κα Μαρία Γούτου μιλάει στο παρακάτω βίντεο για τον Έρπητα Ζωστήρα και το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί. ΓΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ  

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Blueberries cover image

Blueberries

Τα blueberries, μικρά και θαυματουργά, είναι μία υπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην…

διάβασε περισσότερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη] cover image

Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]

Λανθασμένο διατροφικό μοντέλο ακολουθεί ένα στα δέκα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα ένα στα πέντε να είναι υπέρβαρο και ένα στα δώδεκα παχύσαρκο. Τα…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» cover image

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου…

διάβασε περισσότερα
Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου cover image

Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνεχίζει τις καθιερωμένες επιστημονικές διαλέξεις στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2023-2024, που θα πραγματοποιηθούν τόσο διαδικτυακά, όσο και με…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι cover image

Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν…

διάβασε περισσότερα
Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  Point of Care Ultrasonography (POCUS)” cover image

Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Point of Care Ultrasonography (POCUS)”

Η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών – Βαριάς Νόσου και η Κλινική Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Τμήματος…

διάβασε περισσότερα
Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024 cover image

Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024

Το συνέδριο, Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024, διοργανώνει ηΕλληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα, στις 27-28 Ιουνίου…

διάβασε περισσότερα
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας cover image

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας, διοργανώνει  το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, που έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή…

διάβασε περισσότερα
9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή. cover image

9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή.

H Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, η οποία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει την 9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής,…

διάβασε περισσότερα
WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων. cover image

WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος διοργανώνει σειρά online εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με δωρεάν συμμετοχή. To 2o webinar, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα