Η αξία της Μεσογειακής διατροφής τονίστηκε στο 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο article cover image

Η αξία της Μεσογειακής διατροφής τονίστηκε στο 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο

13|05|2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE, το οποίο διοργανώθηκε από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το θέμα του Συμποσίου ήταν η Κρητική Διατροφή και παράδοση.

Τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, Πέμπτη 4 Μαΐου, η ομότιμος καθηγήτρια  Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή Διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική». Υπενθύμισε, δε, ότι η παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου. Η καριχοπούλου επεσήμανε τέλος ότι το «λίκνο» της Μεσογειακής Διατροφής είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές.

Από την πλευρά του, ο  Prisco Priscitelli, UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development, μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» την Μεσογειακή Δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά. Ο Jean Claude Moubarac, Faculté de médecine Université de Montréal, συνέκρινε τη Μεσογειακή Δίαιτα με εκείνη της Νότιας Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου, φασολιών σόγιας και κραμβέλαιου. Στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Νωρίτερα, οι Στέργιος Πιρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανέλυσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, κύριου συστατικού της κρητικής διατροφής.

Την ανάγκη να καλλιεργηθεί διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «Από την εκπαίδευση στην πράξη: Υιοθετώντας και εξελίσσοντας το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής». Οι Rafi Taherian, Associate Vice President Yale Hospitality, Rick Smilow, CEO, Institute of Culinary Education of NYC, Fedon Alexander Lindberg, Συγγραφέας, Bill Telepan, Executive Chef Metropolitan Museum of Art at NYC και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director, Metaxa Hospitality Group, σημείωσαν επίσης ότι η γαστρονομική εμπειρία είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα μιας χώρας. Ιδιαίτερα βιωματική ήταν η ομιλία του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος μίλησε για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Στον ρόλο της γυναίκας στη Μεσογειακή Δίαιτα αναφέρθηκαν με παραπομπές σε ιστορικές και λαογραφικές πηγές οι Sevasti Chatzopoulou, Associate Professor, Roskilde University, Aylin Öney Tan, Conservation architect, food writer/historian, Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος – Ιστορικός διατροφής, και Αναστασία Τζιγκουνάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκαν κοινά συστατικά της διατροφής, καθώς και παρόμοιες κουλτούρες στο τραπέζι λαών που γειτνιάζουν. Τέλος, τη δική της εμπειρία από την Κρήτη, τους κατοίκους της, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τον κρητικό ελαιώνα κατέθεσε μιλώντας αφηγηματικά η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Τη συνολική επίβλεψη και επιμέλεια του Συμποσίου είχε επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Διοργανωτές: Δήμος Ηρακλείου  | Yale School of Public Health | Περιφέρεια Κρήτης | Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου

Συν-διοργανωτές: MSCOMM, EIT Food, Industry Disruptors

Υπό την Αιγίδα: ΕΟΤ

Χρυσός Χορηγός: PHAEA Resorts, Metaxa Hospitality

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean Airlines

Χορηγοί: Enterprise Greece | Μπύρα ΑΛΦΑ | Παγκρήτια Τράπεζα | Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου | Melissa-Kikizas | Terra Creta | Emmetropia | Ασκληπιός Διάγνωσις | Prime MD | Doctor Near You | Prime Health Med

Χορηγοί Μεταφορών: Autohellas Hertz  | ACCTA | Golden Coaches

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Διατροφικές διαταραχές cover image

Διατροφικές διαταραχές

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Θεοδώρα – Νικολέτα Λωρίτη, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τη Σάσα Αποστολοπούλου για τις διατροφικές…

διάβασε περισσότερα
Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού cover image

Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού

Στην εκπομπή 60′ Θέμα Υγείας, με θέμα “Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού” και με τη δημοσιογράφο Δήμητρα…

διάβασε περισσότερα
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια; cover image

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια;

  Ο Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγώγης, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, συνεργάτης την κλινικής Embryolab, μας λύνει την απορία για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη…

διάβασε περισσότερα
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων; cover image

Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί κατά 50% στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία…

διάβασε περισσότερα
Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε cover image

Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε

Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας…

διάβασε περισσότερα
Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι; cover image

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι;

Το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι; Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η σκόνη της Αφρικής είναι γνωστή στη Θεσσαλία από το 1623 cover image

Η σκόνη της Αφρικής είναι γνωστή στη Θεσσαλία από το 1623

Γράφει ο Κώστας Σπανός, Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Στις μέρες μας γίνεται λόγος συχνά για την λεπτή άμμο – σκόνη, η οποία προέρχεται από…

διάβασε περισσότερα
Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας cover image

Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας

Με δωρεά του προέδρου της EXALCO κ. Γιάννη Καντώνια, έγινε η ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική cover image

Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική

Η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) έκανε συλλογή και προχώρησε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L (το…

διάβασε περισσότερα
H Embryolab Academy στο Εθνικό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Βραζιλίας! cover image

H Embryolab Academy στο Εθνικό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Βραζιλίας!

    Πως διασφαλίζεις ένα εργαστήριο εξωσωματικής από ρίσκα και κινδύνους; Από απρόβλεπτες καταστάσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα; •    Ποιος δημιουργεί τον Καλλιεργητικό…

διάβασε περισσότερα
Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024 cover image

Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024

Το συνέδριο, Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024, διοργανώνει ηΕλληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα, στις 27-28 Ιουνίου…

διάβασε περισσότερα
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας cover image

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας, διοργανώνει  το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, που έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή…

διάβασε περισσότερα
9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή. cover image

9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή.

H Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, η οποία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει την 9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής,…

διάβασε περισσότερα
WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων. cover image

WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος διοργανώνει σειρά online εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με δωρεάν συμμετοχή. To 2o webinar, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα