Δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη σε μία πιο απλή μορφή για να μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο. Μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη εμφανίζονται συμπτώματα όπως , φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, διάρροια, «γουργούρισμα» στο έντερο και υπερβολική παραγωγή αερίων.
Τρόφιμα πλούσια σε λακτόζη είναι κυρίως γαλακτοκομικά προιόντα, όπως γάλα, βούτυρο, γιαούρτι και παγωτό. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την δυσανεξία στην λακτόζη. Ωστόσο τα συμπτώματά της μπορούν να μειωθούν με λιγότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων ή με την κατανάλωση προιόντων χωρίς λακτόζη. Στην αγορά υπάρχουν πολλά διαθέσιμα υποκατάστατα.
Εξίσου σημαντική είναι και μια διαιτολογική παρέμβαση, με σκοπό μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει μη γαλακτοκομικά προιόντα πλούσια όμως σε ασβέστιο, έτσι ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψή του στον οργανισμό.
Το γάλα και το γιαούρτι αμυγδάλου είναι ελεύθερα λακτόζης και θα σας αποδώσουν περίπου τις μισές θερμίδες σε σχέση με την ίδια ποσότητα γιαουρτιού και ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος. Αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου (300mg), ενώ παρέχουν καλύτερη ποιότητα λιπαρών οξέων σε σχέση με το αγελαδινό γάλα ή γιαούρτι (ακόρεστα έναντι κορεσμένων) προστατεύοντας καλύτερα την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης, πλούσια σε βιταμίνη Ε, η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη!