Top ad
Top ad
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορονoϊού και τα τρόφιμα article cover image

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορονoϊού και τα τρόφιμα

15|04|2020

Μπορώ να μολυνθώ από τον COVID-19 μέσω της τροφής;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής.

Παρόλο που είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, οι καλές πρακτικές συντήρησης, διαχείρισης και παρασκευής για την ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικής μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα παρακάτω μέτρα:

 Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση   τροφής.

 Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα πανάκι ή με το μανίκι σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και θυμηθείτε να   πλύνετε τα χέρια σας μετά.

 Πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε.

 Απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση.

 Κρατήστε χωριστά ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε την διάδοση των μικροβίων από ωμές τροφές σε   έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.

 Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη / σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε ενδεχόμενη   διασταυρούμενη μόλυνση.

 Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει ή επαναθερμάνει επαρκώς τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες (≥72°C για 2   λεπτά).

 Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα τρόφιμα και μην τα χαϊδεύετε κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των   τροφίμων.

 

Μπορεί να μεταδοθεί ο COVID-19 από μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων και επιφάνειες;

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω της επαφής με σταγονίδια από φτάρνισμα ή βήχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 3 ώρες ως αεροζόλ, έως 4 ώρες σε επιφάνειες χαλκού, έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι,και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό. Εν ολίγοις, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει η επαφή με άλλους ανθρώπους και με επιφάνειες υψηλής αφής όπως χειρολαβές καλαθιού αγορών, χερούλια ψυγείων και καταψύξεων, ζυγαριές, κουμπιά ανελκυστήρων, χρήματα και κάρτες, αλλά και τα προϊόντα αυτά καθεαυτά.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με την έξοδο από το σουπερμάρκετ και να πλένετε τα χέρια μας μετην επιστροφή στο σπίτι αλλά και μετά την τακτοποίηση των αγορασμένων τροφίμων.

Γενικά, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα κατά την αγορά και διαχείριση των συσκευασμένων τροφίμων:

 Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, όταν αποσυσκευάζετε τα   τρόφιμα αλλά και μετά τη λήψη πακέτων με κούριερ ή την παράδοση τροφίμων (delivery).

 Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα ενόσω ψωνίζετε.

 Μην πηγαίνετε για ψώνια εάν είστε άρρωστος ή δυσκίνητος ή ηλικιωμένος, ζητήστε από κάποιο συγγενικό ή κοντινό  σας  πρόσωπο να σας βοηθήσει.

 Αποφύγετε να αγγίζετε τα τρόφιμα εκτός αν τα αγοράζετε.

 Προσπαθήστε να περιορίσετε την τακτική επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, αποφεύγετε τις ώρες αιχμής και   προγραμματίστε τα γεύματα και άρα τα απαιτούμενα τρόφιμαμε οργανωμένη λίστα.

 Αποφύγετε τη χρήση νομισμάτων, επιλέξτε ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα.

 Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα σας καθώς ψωνίζετε,και πλύνετετα χέρια σας  ευθύς αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

 

Μπορεί ο COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω του νερού της βρύσης;

Ο ιός COVID-19 δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό. Αν και μπορεί να παραμείνει ενεργός στο νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο η βρύση όσο και το εμφιαλωμένο νερό περνούν από διάφορες μεθόδους επεξεργασίας όπως η διήθηση και η απολύμανση, πράγμα που τον αδρανοποιεί.

 

Τι πρέπει να προσέχω κατά την προετοιμασίατου φαγητού για να μην μολυνθώ;

Κάθε φορά που τα χέρια έρχονται σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και συσκευασίες υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν οι παθογόνοι παράγοντες σελαβές ψυγείων, βρύσες και κουμπιά κουζίνας, βάζα μπαχαρικών κ.α. Στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν μέσω των χεριών από εκεί σε άλλα τρόφιμα και στο πρόσωπο μας.

Αποφύγετε την αλληλομόλυνση με τα ακόλουθα μέτρα:

 Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία φαγητού, φροντίστετην προσωπική σας υγιεινή (καθαρά ρούχα, καθαρά χέρια και   νύχια, ιδανικά μαλλιά πιασμένα και αφαίρεση κοσμημάτων απότα χέρια).

 Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη για τον χειρισμό πρώτων υλών και μαγειρεμένων τροφίμων.

 Χρησιμοποιήστε διαφορετική επιφάνεια κοπής για την κοπή κρέατος και πουλερικών και διαφορετική για τα φρούτα και τα λαχανικά.

 Μην τοποθετείτε μαγειρεμένα τρόφιμα σε επιφάνειες κοπήςστις οποίες είχε προηγουμένως κοπεί ωμή τροφή, εκτός   εάν η επιφάνεια έχει καθαριστεί πολύ καλά.

 Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

 Οι σανίδες κοπής από πλαστικό μπορούννα καθαριστούν στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία (>60°C). Αυτό τις καθιστά πιο κατάλληλες από τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, ιδιαίτερα για την κοπή ωμών τροφών.

 Οι πολυχρησιμοποιημένες επιφάνειες κοπής που περιέχουν εσοχές στις οποίες εύκολα μπορούν να προσκολληθούν και να   πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί, καλό είναι να αντικατασταθούν από νέες επιφάνειες κοπής.

 

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Θεσσαλονίκης

 

Πηγές: Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1:13.https://www.eufic.org/en/page/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-toknow?fbclid=IwAR1DuLveNnSAtoU1E4WT-a4bs3kAk0_MxUJz-tv6JQuK31il7HWdzJby0BYhttp://www.fao.org/2019-ncov/q-and-a/en/

ΠΗΓΗ

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Διατροφικές διαταραχές cover image

Διατροφικές διαταραχές

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Θεοδώρα – Νικολέτα Λωρίτη, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τη Σάσα Αποστολοπούλου για τις διατροφικές…

διάβασε περισσότερα
Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού cover image

Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού

Στην εκπομπή 60′ Θέμα Υγείας, με θέμα “Η σημασία του Προγεννητικού Ελέγχου για τη ζωή του παιδιού” και με τη δημοσιογράφο Δήμητρα…

διάβασε περισσότερα
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια; cover image

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια;

  Ο Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγώγης, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, συνεργάτης την κλινικής Embryolab, μας λύνει την απορία για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη…

διάβασε περισσότερα
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων; cover image

Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί κατά 50% στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία…

διάβασε περισσότερα
Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε cover image

Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε

Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας…

διάβασε περισσότερα
Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι; cover image

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι;

Το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι; Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας cover image

Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας

Με δωρεά του προέδρου της EXALCO κ. Γιάννη Καντώνια, έγινε η ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική cover image

Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική

Η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) έκανε συλλογή και προχώρησε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L (το…

διάβασε περισσότερα
H Embryolab Academy στο Εθνικό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Βραζιλίας! cover image

H Embryolab Academy στο Εθνικό Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Βραζιλίας!

    Πως διασφαλίζεις ένα εργαστήριο εξωσωματικής από ρίσκα και κινδύνους; Από απρόβλεπτες καταστάσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα; •    Ποιος δημιουργεί τον Καλλιεργητικό…

διάβασε περισσότερα
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας:  Εκπαιδευτική ομιλία για την αξονική εντερογραφία cover image

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας:  Εκπαιδευτική ομιλία για την αξονική εντερογραφία

Ο ρόλος της αξονικής εντερογραφίας στη μελέτη των παθήσεων του λεπτού εντέρου παρουσιάστηκε σε πρόσφατη επιστημονική ομιλία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, με ομιλητή…

διάβασε περισσότερα
Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024 cover image

Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024

Το συνέδριο, Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024, διοργανώνει ηΕλληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα, στις 27-28 Ιουνίου…

διάβασε περισσότερα
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας cover image

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας, διοργανώνει  το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, που έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή…

διάβασε περισσότερα
9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή. cover image

9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή.

H Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, η οποία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει την 9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής,…

διάβασε περισσότερα
WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων. cover image

WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος διοργανώνει σειρά online εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με δωρεάν συμμετοχή. To 2o webinar, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad