Top ad
Top ad
Μαύρο σκόρδο. Έχει πολλαπλάσια οφέλη από το λευκό, είναι βιολογικό superfood article cover image

Μαύρο σκόρδο. Έχει πολλαπλάσια οφέλη από το λευκό, είναι βιολογικό superfood

27|11|2021

Ένα σχετικά άγνωστο -στην Ελλάδα- superfood έχει αρχίσει και παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη, κατέκτησε την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια αυξάνει την «παρουσία» του και στην Ελλάδα.

 Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας έτσι πιο «γκουρμέ» καταστάσεις.

   Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου καθώς πρόκειται για υπερτροφή (superfood). Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.

Το μαύρο σκόρδο βέβαια δεν είναι άγνωστο στον Ελλαδικό χώρο. Από ιστορικές πηγές έχει επιβεβαιωθεί πως οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν μαύρο σκόρδο πριν τη μάχη και ιδιαίτερα οι Σπαρτιάτες.

 Το μαύρο σκόρδο δεν αποτελεί τίποτα άλλο από το κλασσικό ευεργετικό σκόρδο, το οποίο υπόκειται μια διαδικασία παλαίωσης που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα.   Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα.

   Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο, τόσο από υγρασία όσο και από θερμοκρασία, περιβάλλον αλλά και από τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς όμως να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» (μυρωδιά κλπ), κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.

Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, περιέχει την ουσία αλισίνη που προκαλεί διαστολή των αρτηριών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μια πραγματική υπερτροφή η οποία μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει…

Περιέχει την ουσία L-Allycysteine η οποία είναι διαλυτή στο νερό και έχει σχεδόν τη διπλάσια δραστικότητα από την αλισίνη του απλού σκόρδου, καθιστώντας το έτσι τον πιο ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην υπέρταση.

Η L-Allycysteine προσδίδει στο μαύρο σκόρδο πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σχεδόν 4,5 φορές περισσότερο από το απλό σκόρδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα στην κλίμακα TEAC. Επίσης μειώνει δραστικά τα επίπεδα ενδογενούς υπεροξείδωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από ζωική μελέτη της Κορεατικής Εταιρείας Διατροφής, η οποία χρονολογείται το 2009.

Η αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του μαύρου σκόρδου θωρακίζει το ανοσοποιητικό και δείχνει να βελτιώνει το γλυκαιμικό και το λιπιδαιμικό προφίλ καθώς και στη μείωση της υπέρτασης, περισσότερο από το κανονικό και γνώριμο σε εμάς σκόρδο.

Άλλες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές ιδιότητές του καθώς η χορήγησή του σε καρκινικά κύτταρα προκάλεσε αναστολή του πολλαπλασιασμού τους επιδρώντας στην τροποποίηση του κυτταρικού κύκλου ζωής και προκαλώντας την απόπτωσή τους.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελεί ένα άοσμο προϊόν γιατί η οσμή του αφαιρείται μέσω της διαδικασίας της παλαίωσης.

Στη χώρα μας το μαύρο σκόρδο είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας σε όλα τα φαρμακεία, κάτι που το καθιστά άμεσα διαθέσιμο στο κοινό έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν όλοι τα «μαγικά» οφέλη του!

Εκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει και σε υφή αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση. Με τη διαδικασία ωρίμανσης μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου.

Στη γεύση γίνεται περίπλοκο κι ενδιαφέρον, καθώς επίσης βγάζει τόνους καφέ, πετιμεζιού και γλυκόριζας.

Έτσι, η γεύση που δίνει όπου προστίθεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του κοινού σκόρδου, με μόνο κοινό τη γνωστή επίγευση του σκόρδου, που στην περίπτωση του μαύρου είναι ιδιαίτερα απαλή. Λόγω της ηπιότητας που προκύπτει από την διαδικασία ωρίμανσης και τη μετατροπή των συστατικών από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη, ωστόσο κρατάει τις ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ακόμη δυνατό σημείο του είναι το ότι δεν μυρίζει όταν το καταναλώνεις όπως το λευκό σκόρδο.

Πώς χρησιμοποιείται το μαύρο σκόρδο στη μαγειρική;

Φορώντας γάντια, το πολτοποιείς μαζί με ελαιόλαδο και στη συνέχεια το χρησιμοποιείς ως επάλειψη σε φρυγανισμένο ψωμί, το προσθέτεις σε ντρέσινγκ σαλάτας, ή καρυκεύεις με αυτό το κοτόπουλο ή το ψάρι πριν από το ψήσιμο. Σε μορφή σκόνης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε πιάτο θέλεις να δώσεις μια γήινη γεύση με βάθος.

 «Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν» δήλωσε ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.

 Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996. Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα. Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».

 Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.

επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος,  medlabnews.gr

 

 

 

 

Share

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια; cover image

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια;

  Ο Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγώγης, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, συνεργάτης την κλινικής Embryolab, μας λύνει την απορία για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη…

διάβασε περισσότερα
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων; cover image

Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί κατά 50% στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία…

διάβασε περισσότερα
Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο cover image

Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο

Η Παθολόγος, κα Μαρία Γούτου μιλάει στο παρακάτω βίντεο για τον Έρπητα Ζωστήρα και το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί. ΓΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ  

διάβασε περισσότερα
Τι είναι το μελάνωμα; cover image

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα ή αλλιώς κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων αποτελεί την τρίτη συχνότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως. Όσον αφορά στη συχνότητα προηγούνται το…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Blueberries cover image

Blueberries

Τα blueberries, μικρά και θαυματουργά, είναι μία υπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην…

διάβασε περισσότερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη] cover image

Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]

Λανθασμένο διατροφικό μοντέλο ακολουθεί ένα στα δέκα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα ένα στα πέντε να είναι υπέρβαρο και ένα στα δώδεκα παχύσαρκο. Τα…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» cover image

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου…

διάβασε περισσότερα
Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου cover image

Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνεχίζει τις καθιερωμένες επιστημονικές διαλέξεις στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2023-2024, που θα πραγματοποιηθούν τόσο διαδικτυακά, όσο και με…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι cover image

Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν…

διάβασε περισσότερα
Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  Point of Care Ultrasonography (POCUS)” cover image

Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Point of Care Ultrasonography (POCUS)”

Η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών – Βαριάς Νόσου και η Κλινική Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Τμήματος…

διάβασε περισσότερα
10ο Επιστημονικό Συμπόσιο “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” cover image

10ο Επιστημονικό Συμπόσιο “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο”

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο”, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, διοργανώνουν…

διάβασε περισσότερα
ABO webinar | ”RECENT ADVANCES IN THE BIOLOGY OF BREAST CANCER” cover image

ABO webinar | ”RECENT ADVANCES IN THE BIOLOGY OF BREAST CANCER”

The educational webinars “Academy of Breast Oncology – ABO”are dedicated to the breast cancer biology, diagnosis and management and they are organized by breast cancer…

διάβασε περισσότερα
Masterclass on Tumor Biomarkers cover image

Masterclass on Tumor Biomarkers

Το Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Κλινικής Ογκολογίας, διοργανώνει στις 4-5 Ιουλίου 2024, Masterclass on Tumor Biomarkers στο ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα.Κλειστό…

διάβασε περισσότερα
9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας cover image

9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας

Το 9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στις 25 & 26 Μαΐου, 2024, θα πραγματοποιηθεί…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad