Top ad
Top ad
Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής article cover image

Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής

16|05|2024

Τι είναι η μεσογειακή αναιμία

Λίγα λόγια πρώτα για το τι είναι μεσογειακής αναιμία. Ο όρος «μεσογειακή αναιμία» περιγράφει γενετικές παθήσεις της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών κυττάρων του αίματος, της αιμοσφαιρίνης, που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου.

Οι παθήσεις αυτές ονομάστηκαν μεσογειακή αναιμία γιατί ανιχνεύτηκαν πρώτα με μεγάλη συχνότητα σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Μεσόγειο (οι Έλληνες έχουν την μεγαλύτερη συχνότητα μεσογειακής αναιμίας στην Ευρώπη και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Τούρκοι), αλλά υπάρχουν σε όλους τους πληθυσμούς. Υπολογίζεται ότι πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι φορείς του ενός ή του άλλου τύπου μεσογειακής αναιμίας.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μεσογειακής αναιμίας γνωστοί ως α και β. Η αιμοσφαιρίνη διαθέτει τέσσερις πρωτεϊνικές αλυσίδες: δύο α και δύο  και οι διαφορετικοί τύποι μεσογειακής αναιμίας διακρίνονται με βάση ποια αλυσίδα βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Όσοι έχουν μειωμένη την α σφαιρίνη πάσχουν από μεσογειακή αναιμία α και όσοι έχουν έλειψη σφαιρίνης β πάσχουν από μεσογειακή αναιμία β. Η μεσογειακή αναιμία τύπου β είναι πολύ πιο συχνή και οφείλεται σε ελαττωμένη σύνθεση ή πλήρη απουσία των β αλυσίδων της αιμοσφαιρίνης.

Που οφείλεται

Όπως είπαμε και στην αρχή αυτού του άρθρου, η μεσογειακή αναιμία είναι ένα παράδειγμα κληρονομικής νόσου που βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στην πρωτοπορία της γενετικής έρευνας. Πρώτα από όλα, η νόσος χαρακτηρίστηκε μοριακά ήδη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Με  άλλα λόγια, γνωρίζουμε τα γονίδια και τις μεταλλάξεις τους που προκαλούν την νόσο εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ανεύρεση της γενετικής ή μοριακής αιτιολογίας μιας νόσου είναι πάντα το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της γιατί αυτό επιτρέπει την διάγνωση της νόσου και βέβαια τον προγεννηικό έλεγχο ώστε να προληφθεί η μετάδοση της νόσου.

Επιπλέον, η κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου επέτρεψε την κατανόηση και της επιδημιολογίας της νόσου, τον λόγο για την μεγάλη συχνότητα των φορέων μεσογειακής αναιμίας που είναι ότι οι φορείς (αυτοί που έχουν το «στίγμα») είναι ανθεκτικοί στην ανάπτυξη ελονοσίας.

Πράγματι, περιοχές που είχαν ελονοσία έχουν μεγαλύτερη συχνότητα φορέων μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Μεσογείου, την Ασία και την Αφρική. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στη Γενετική: Όποτε η φορεία μιας νόσου προστατεύει από κάτι, ευνοείται η συχνότητα της φορείας της στον πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι η νόσος είναι σοβαρή και οδηγεί ακόμα και στον πρόωρο θάνατο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της βασικής έρευνας που έγινε στην μεσογειακή αναιμία στις δεκαετίες 1960-1970, και είναι ενδεικτικά της σημασίας της βασικής έρευνας στην γενετική αλλά και στην ιατρική γενικότερα. Είναι η βασική έρευνα που οδήγησε στην ανεύρεση της μοριακής αιτιολογίας της νόσου και έτσι γίνεται και σήμερα: κάθε μέρα τώρα πια βρίσκονται οι γενετικές αιτιολογίες για χιλιάδες παθήσεις χαρη στην βασική γενετική έρευνα. Υπολογίζεται ότι σήμερα ξέρουμε την γενετική αιτιολογία για πάνω από 7,000 παθήσεις.

Για κάθε μια από αυτές τις παθήσεις η μεσογειακή αναιμία είναι πρότυπο γιατί για κάθε μια από τις παθήσεις αυτές ελπίζουμε να συμβούν ότι συνέβη και με την μεσογειακή αναιμία: η γνώση της γενετικής αιτιολογίας να οδηγήσει στην ευκολότερη και ταχύτερη διάγνωση με τις αντίστοιχες εργαστηριακές τεχνικές (όπως είναι η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρινών στην μεσογειακή αναιμία), στην εξήγηση φαινομένων που οδηγούν σε νέες εξελίξεις (όπως το ότι η οι φορείς μεσογειακής αναιμίας είναι ανθεκτικοί στην ανάπτυξη ελονοσίας μπορει να οδηγήσει σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης της ελονοσίας).

Η γνώση της γενετικής αιτιολογίας της μεσογειακής αναιμίας οδήγησε στον προγεννητικό έλεγχο και την σταδιακή μείωση των παιδιών που γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία. Τα ζευγάρια στα οποία μόνο ο ένας είναι φορέας δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με τη νόσο.

Πρόληψη

Tα παιδιά που θα αποκτήσουν θα είναι φυσιολογικά (50% φορείς ή 50% χωρίς κανένα μεταλλαγμένο γονίδιο). Η πρόληψη αποβλέπει στην αποφυγή γέννησης νέων πασχόντων. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εντοπισμό των ζευγαριών που είναι και οι δύο φορείς Μεσογειακής Αναιμίας με ειδικό αιματολογικό έλεγχο, χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων που ευθύνονται για τη νόσο με ανάλυση DNA και τον προγεννητικό έλεγχο.

Ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται με ανάλυση του γεννετικού υλικού από εμβρυϊκό ιστό που λαμβάνεται είτε στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης (τροφοβλάστη) ή κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μετά από αμνιοκέντηση (στο αμνιακό υγρό).

Τα παραπάνω γίνονται στην μεσογειακή αναιμία ήδη εδώ και 20 και πλέον χρόνια. Για άλλες γενετικές παθήσεις μόλις έχουν ξεκινήσει ή δεν υπάρχουν καν. Είναι φθσική συνέχεια των παραπάνω ότι η μεσογειακή αναιμία είναι και στην πρωτοπορία των θεραπειών, με τις πρώτες γονιδιακές θεραπείες ήδη σε εφαρμογή στις ΗΠΑ και αλλού. Ήδη Έλληνες ασθενείς έχουν λάβει τέτοιες θεραπείες.

Συνοψίζοντας, στις 8 Μαΐου θυμόμαστε τι σημαίνει για ένα πληθυσμό μια γενετική νόσος όπως η μεσογειακή αναμία, αλλά και γιορτάζουμε τα επιτεύγματα της βασικής έρευνας στην ανίχνευση της αιτιολογίας της νόσου που οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση, την δυνατότητα πρόληψης και τον προγεννητικό έλεγχο, και βέβαια την γονιδιακή θεραπεία.

Η μεσογειακή αναμία είναι με ένα λόγια ένα πρότυπο για όλες τις γενετικές παθήσεις, τις σχεδόν 10,000 νόσους που υπολογίζεται να είναι μονογονιδιακές, να έχουν σαν αιτία ένα γονίδιο που μπορεί να διαγνωστεί, να προληφθεί, και να αντιμετωπιστεί με γονιδιακή θεραπεία.

Κωνσταντίνος ΣτρατάκηςΓενετιστής – Ενδοκρινολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Ιατρικής Γενετικής ΙΑΣΩ, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, ΙΑΣΩ Παίδων

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει η Μαρία Γιοπάνου | Ωτορινολαρυγγολόγος- Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς,…

διάβασε περισσότερα
Σύγχρονα διαγνωστικά τεστ cover image

Σύγχρονα διαγνωστικά τεστ

Ο Θεόδωρος Κόκκαλης, Φαρμακοποιός | Βιοχημικός – Βιοτεχνολόγος, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τη Σάσα Αποστολοπούλου, για τη σύγχρονα…

διάβασε περισσότερα
Ρομποτική Χειρουργική στις Παθήσεις Παχέος Εντέρου cover image

Ρομποτική Χειρουργική στις Παθήσεις Παχέος Εντέρου

Στην τηλεοπτική εκπομπή ” Επιλογή Ζωής ” με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου και με θέμα : ” Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής…

διάβασε περισσότερα
Η πρόοδος στη διαχείρηση HIV λοίμωξης  – AIDS cover image

Η πρόοδος στη διαχείρηση HIV λοίμωξης – AIDS

Έχουν συμπληρωθεί 43 χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας της HIV λοίμωξης – AIDS. Η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει, αλλά τα δεδομένα…

διάβασε περισσότερα
Τροφική επιλεκτικότητα στα παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε cover image

Τροφική επιλεκτικότητα στα παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Γιώργος Λάντις | Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος   Πώς ορίζεται η τροφική επιλεκτικότητα; Αν και δεν υπάρχει ακόμα ένας κοινός…

διάβασε περισσότερα
BleuCheese (μπλε τυρί): θερμίδες, θρεπτική αξία cover image

BleuCheese (μπλε τυρί): θερμίδες, θρεπτική αξία

Γράγει η Κατερίνα Καρακικέ | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τολμηρό και πικάντικο, το μπλε τυρί (Bleu cheese) προσθέτει μια έξτρα ώθηση σε διάφορα πιάτα.…

διάβασε περισσότερα
Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή – σύμμαχος που προλαμβάνει τις επιθετικές μορφές της νόσου cover image

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή – σύμμαχος που προλαμβάνει τις επιθετικές μορφές της νόσου

Ακλόνητα στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης του πρώιμου καρκίνου του προστάτη παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη με…

διάβασε περισσότερα
Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί cover image

Λωτός: Η τροφή που έτρωγαν οι θεοί

Σοφία Μπάμπου | Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Ο λωτός δεν είναι απλά ένα νόστιμο φρούτο αλλά μια τροφή με ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη ιστορία,…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Η Embryolab Academy διοργάνωσε με επιτυχία το διεθνές training course “Blastocyst Biopsy and Tubing”! cover image

Η Embryolab Academy διοργάνωσε με επιτυχία το διεθνές training course “Blastocyst Biopsy and Tubing”!

Μια εκπληκτική εκπαιδευτική εμπειρία ολοκληρώθηκε! 18 κλινικοί εμβρυολόγοι από 6 χώρες (Νορβηγία, Πολωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ρουμανία & Ελλάδα) έζησαν μια…

διάβασε περισσότερα
Πρωτοποριακό ιατρικό περιστατικό – Επιτυχής τοκετός γυναίκας που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. cover image

Πρωτοποριακό ιατρικό περιστατικό – Επιτυχής τοκετός γυναίκας που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Στο ΙΑΣΩ, τη μεγαλύτερη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική στην Ευρώπη, καταγράφηκε πρόσφατα ένα σπάνιο ιατρικό περιστατικό. Γυναίκα, γεννηθείσα το 1986, η οποία…

διάβασε περισσότερα
Στο Event για τη δημιουργία του 1ου Red Spot της Ελλάδας, συμμετέχει η Embryolab cover image

Στο Event για τη δημιουργία του 1ου Red Spot της Ελλάδας, συμμετέχει η Embryolab

Σε ένα ξεχωριστό και όμορφο Event για τη δημιουργία του 1ου Red Spot της Ελλάδας που οργανώνουν οι H3RS x ActionAid Hellas…

διάβασε περισσότερα
Διάλεξη για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό νεόπλασμα πνεύμονα με μετάλλαξη EGFR στο  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας cover image

Διάλεξη για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό νεόπλασμα πνεύμονα με μετάλλαξη EGFR στο  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Τη σκυτάλη στο φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιστημονικών ομιλιών των ιατρών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, παρέλαβε αυτή τη φορά ο Γεώργιος Παπατσίμπας, Παθολόγος Ογκολόγος,…

διάβασε περισσότερα
14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα” cover image

14η Ημερίδα για την Εφηβεία – “Εφηβικό lifestyle και Αναδυόμενη Νοσηρότητα”

Η 14η Ημερίδα για την Εφηβεία,  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Η…

διάβασε περισσότερα
3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας cover image

3ο Σεμινάριο Μαιευτικής Αιμορραγίας

Το Workshop “Complex C Section” και το 3ο Σεμινάριο με θέμα: «Μαιευτική Αιμορραγία Διεισδυτικός Πλακούντας: Διαχείριση και Αντιμετώπιση Βήμα-Βήμα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και την Κυριακή…

διάβασε περισσότερα
Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού  Φαρμακευτικού Συνεδρίου cover image

Με βραβεύσεις η επίσημη έναρξη του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου

Άρχισε χθες το πρωί 9 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο…

διάβασε περισσότερα
100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ cover image

100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2025 στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, ημερίδα με…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΣ | ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ – ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτσικος είναι Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού Ιασώ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και έχει το…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, είναι Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως αρ. 46. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ cover image

ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η κα Ευαγγελία Ζαμπέλη είναι Ρευματολόγος με έδρα την Αθήνα και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 102Α. Τηλ.:…

διάβασε περισσότερα
ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ cover image

ΤΣΙΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ | ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Αθανάσιος Τσιαμπαλής είναι Καρδιολόγος με έδρα τα Τρίκαλα και το ιδιωτικό του ιατρείο είναι στην οδό Κολοκοτρώνη 18. Τηλ. 2431076444  &…

διάβασε περισσότερα
HAIR FORCE cover image

HAIR FORCE

τριχόπτωση, hair force, frezyderm

διάβασε περισσότερα
Moisturizing - κρέμες προσώπου cover image

Moisturizing - κρέμες προσώπου

#moisturizing, #ενυδάτωση, #δέρμα, #frezyderm

διάβασε περισσότερα
Seaweed Hydrogel Care Patch cover image

Seaweed Hydrogel Care Patch

#επιδερμίδα, #πρόσωπο, #frezyderm, #Seaweed Hydrogel Care Patch

διάβασε περισσότερα
CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm cover image

CRILEN - Η αντικουνουπική προστασία από τη Frezyderm

#frezyderm, #crilen, #αντικουνουπικό

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad