Ποιο είναι το πιο μολυσμένο μέλι – Στοιχεία από τις ενημερώσεις RASFF
Το μέλι θεωρείται φυσικό και υγιεινό και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, με τις τελευταίες να υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη τύπου 2 όπως και την παχυσαρκία. Λόγω των πολλών κρουσμάτων νοθείας που έχουν καταγραφεί πρόσφατα η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία ότι το μέλι πρέπει να έχει σαφώς καταγεγραμμένη στην ετικέτα της συσκευασίας του τη χώρα προέλευσής του. Ωστόσο εκτός από τη νοθεία, μια ποικιλία μολυσματικών ουσιών θα μπορούσε να είναι παρούσα στους χώρους παραγωγής μελιού. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μελιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Protection and Food Safety, είχε στόχο να εντοπίσει τις κορυφαίες κατηγορίες κινδύνου στις ειδοποιήσεις για το μέλι, από το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) από το 2002 έως το 2022, λαμβάνοντας υπόψη το έτος και τον τύπο κοινοποίησης, τη χώρα προέλευσης, τη χώρα κοινοποίησης, την απόφαση κινδύνου και τις ενέργειες που έγιναν. Υπενθυμίζεται ότι το RASFF, ιδρύθηκε το 1979 για να διευκολύνει τη μετάδοση πληροφοριών που σχετίζονται με ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία και να υποστηρίξει την εποπτεία και την ασφάλεια των τροφίμων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από τις 388 ειδοποιήσεις για μέλι κατά τη διάρκεια των 21 ετών, οι 309 (79,64%) αφορούσαν την κατηγορία κινδύνου μη εγκεκριμένων υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων, ακολουθούμενη από νοθεία/απάτη (5,15%), ξένα σώματα (2,83%), υπολείμματα φυτοφαρμάκων (2,58%) και ανεπαρκείς ελέγχους (2,58%).
Η Κίνα ήταν η χώρα προέλευσης με τις περισσότερες ειδοποιήσεις για ακατάλληλο προς κατανάλωση μέλι (25,77%), ακολουθούμενη από την Τουρκία (6,44%), την Ουκρανία (6,19%), την Αργεντινή (6,19%) και τη Βουλγαρία (5,67%).
Η Γερμανία ήταν η χώρα με τις περισσότερες αναλύσεις που μετατράπηκαν σε ειδοποιήσεις προς τις υπόλοιπες χώρες (16,49%), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (16,24%), την Ισπανία (13,40%), την Ιταλία (10,82%) και το Βέλγιο (7,99%).