Σπαράγγια: Ο Δ. Παπαζυμούρης μας προτείνει πώς να τα μαγειρέψουμε (+συνταγές) article cover image

Σπαράγγια: Ο Δ. Παπαζυμούρης μας προτείνει πώς να τα μαγειρέψουμε (+συνταγές)

11|05|2023

Το ευθυτενές, σφριγηλό και εκλεπτυσμένο Βορειοευρωπαϊκό πράσινο σπαράγγι, είναι ένα πολύτιμο υλικό της άνοιξης που πλέον βρίσκουμε εύκολα και στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες με εξαιρετικά προϊόντα. Στην αρχαία Αίγυπτο το καλλιεργούσαν, ενώ στην αρχαία Ελλάδα μάζευαν μόνο τα άγρια σπαράγγια, τις αβρωνίες ή οβριές, όπως κάνουμε και σήμερα στις αρχές της Άνοιξης. Στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη η κατανάλωση σπαραγγιών ήταν για αιώνες αποκλειστικό προνόμιο των υψηλά ισταμένων στην εκκλησία και των αριστοκρατών.

Γιατί τα σπαράγγια, πέρα απ’ τις φημολογούμενες αφροδισιακές τους ιδιότητες έχουν μια μοναδική βουτυράτη γλυκιά γεύση με τόνους από γήινη πικράδα και παράλληλα ένα μοναδικό σφρίγος που τα κάνει τραγανά και αισθησιακά στη μπουκιά. Και βέβαια η όψη τους σου κλείνει το μάτι, γεμάτη ερωτικά υπονοούμενα. Είναι τόσο φίνα όμως η αίσθησή τους, που ο μάγειρας πρέπει να μην παρασυρθεί σε πολύπλοκες επεξεργασίες. Το σπαράγγι είναι από μόνο του ένα τέλειο υλικό για μια πολύτιμη σύνθεση και δεν θέλει πολλά-πολλά.

Συνήθως κόβουμε το κάτω κομμάτι των σπαραγγιών που συχνά είναι ινώδες, πριν τα μαγειρέψουμε ή σερβίρουμε. Ομολογώ ότι όταν το κάνω αυτό, βρίσκω την ευκαιρία πριν τα μαγειρέψω να τα δοκιμάζω ωμά, προσποιούμενος ότι ελέγχω να δω αν το σημείο που τα έκοψα είναι ακόμη ινώδες. Αλλά στη πραγματικότητα η δοκιμή λειτουργεί ως ψυχολογικό άλλοθι ώστε να απολαύσω τη φυσική φρεσκάδα τους!

Η συνήθης μαγειρική πρακτική με τα σπαράγγια είναι να τα βράζουμε, ή μάλλον να τα μπλανσάρουμε, που σημαίνει να τα ρίχνουμε για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό, να μαλακώσουν τόσο-όσο. Όμως αυτή η πρακτική έχει ένα μικρό μειονέκτημα, τη διαφυγή μέρους της λεπτής τους γεύσης προς το νερό, λόγω της φυσιολογίας τους. Αν υποκαταστήσουμε όμως αυτή τη διαδικασία με ένα ελαφρύ σοτάρισμα σε ελαιόλαδο ή ακόμη καλύτερα, σε βούτυρο, όλη η γεύση μένει στο σπαράγγι, ενώ η ευκταία μεταβολή στην υφή έχει γίνει.

Είναι δεδομένο ότι το σπαράγγι είναι από τα υλικά που θα κλέψει τη παράσταση σε ένα πιάτο, ακόμη κι αν είναι γαρνιτούρα. Σε τέτοιο, συνοδευτικό ρόλο έχω βρει να ταιριάζει πολύ με γλώσσα μενιέρ, με τη βουτυράτη και λεμονάτη σάλτσα της που είναι το στοιχείο του. Επίσης σοταρισμένο δίπλα σε σολωμό, καθώς κοντράρει με τη λιπαρότητά του. Αλλά πάντα μπορούμε να σερβίρουμε σπαράγγι και δίπλα σε κάποιο εκλεκτό φιλέτο βοδινού ή πουλερικού ή ακόμη και σε κυνήγι, γατί έχει όλα τα προσόντα να σταθεί κοντά σε κάτι έντονο και πολύτιμο, ειδικά εφόσον υπάρχει μια βουτυράτη σάλτσα με όξινα χαρακτηριστικά που να συνδέει τα στοιχεία του πιάτου.

Το σπαράγγι, καλλιεργημένο ή και άγριο, είναι ιδανικό συνοδευτικό ή συστατικό σε πάσης φύσεως πιάτα με αυγά, από αυγά τηγανητά ως ομελέτα ή ποσέ. Εκεί, απλά σοταρισμένο σε λάδι ή βούτυρο, ανεβάζει το επίπεδο από ένα απλό γεύμα, σε μια γαστρονομική εμπειρία. Του ταιριάζει ιδιαίτερα ο ανθός αλατιού από πάνω και λίγες σταγόνες λεμονιού ή σπιτικής μαγιονέζας, ή και σάλτσας Ολαντέζ.

Επίσης του ταιριάζει η αντιθετικότητα σε υφές και η κόντρα στη πράσινη φρεσκάδα της γεύσης του, όταν το σερβίρεις σε συνδυασμό με καραμελωμένο καπνιστό μπέικον. Αλλά και η ένταξή του σε Ιταλικό ριζότο ή σε κάποια λιτή συνταγή με ζυμαρικά είναι τρόποι που αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του. Μπορεί κάποιος μάλιστα να κάνει πέστο σπαραγγιού απ’ το σώμα του και να κρατήσει τις κορυφές για να φαίνονται στο πιάτο.

Μια άλλη ιδέα είναι να μαγειρέψετε μια λεμονάτη, βελουτέ σούπα σπαραγγιού με παρμεζάνα σε συνδυασμό με σέλερι, κρεμμύδι και πατάτα χρησιμοποιώντας ζωμό από κότα για να ενισχύσει το umami. Στη Γαλλία χρησιμοποιούν πολύ το σπαράγγι και σε τάρτες ή κις. Ενδιαφέροντες είναι και οι συνδυασμοί με σοτέ μανιτάρια ή και λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα, ως συνοδευτικό ή ελαφρύ ορεκτικό.

Αλλά πάντα υπάρχει και η απλή επιλογή να χρησιμοποιήσει κανείς φρέσκα, ωμά σπαράγγια σε σαλάτα. Ή ελαφρά σοταρισμένα. Ή μόνα τους με λίγο λεμόνι ή ανθό αλατιού.

Γιατί το μαγικό με τα σπαράγγια είναι πως η παρουσία τους και μόνο ανεβάζει τη προσδοκία από πλευράς γαστρονομικής εμπειρίας. Η ίδια η απόλαυση του υλικού και μάλιστα στην απλούστερη μαγειρική μορφή του, είναι αρκετή για να σε κάνει να νιώσεις προνομιούχος που τα έχεις στο πιάτο σου!

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές:

Αυγά τηγανητά με σπαράγγια
Μια απλούστατη συνταγή που καταγράφεται γιατί η γευστική της αξία είναι πολλαπλάσια της προσπάθειας και συνθετότητάς της. Γιατί συχνά οι σαφείς και απλές συνθέσεις με υπέροχα υλικά, είναι το πιο νόστιμο πιάτο στον κόσμο!

Η κις της άνοιξης με αγκινάρες και σπαράγγια
Μια κις που γιορτάζει την άνοιξη με νόστιμα υλικά της εποχής όπως αγκινάρες, σπαράγγια και αρακά, μαζί με αρωματικά όπως δυόσμο, άνηθο, καυκαλήθρες και μυρώνια, και για ένα τραγανό τέλειωμα λίγο σπασμένο φιστίκι Αιγίνης. Χρησιμοποιείται τυρί κρέμας, ώστε να μη καπελωθεί η φρεσκάδα των υλικών από μια πιο έντονη γεύση.

Πέννες ολικής με πέστο από σπαράγγια
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ιταλική συνταγή με ζυμαρικά και πέστο από σπαράγγια, πρωτότυπη, διατροφικά πλούσια αλλά και πολύ εύκολη στην εκτέλεση, ιδανική για την άνοιξη, την εποχή των σπαραγγιών.

Σπαράγγια με τζίντζερ και μπέικον
Μια πολύ απλή και κομψή σύνθεση με σπαράγγια και μπείκον, που δημιουργικά το μπέικον τυλίγεται γύρω τους σαν βραχιόλι, για να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρώτο πιάτο.

caruso.gr

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια; cover image

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα. Μύθος ή Αλήθεια;

  Ο Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγώγης, κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, συνεργάτης την κλινικής Embryolab, μας λύνει την απορία για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη…

διάβασε περισσότερα
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων; cover image

Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τα τελευταία 50 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί κατά 50% στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία…

διάβασε περισσότερα
Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο cover image

Έρπητας Ζωστήρας – συμπτώματα, θεραπεία και το νέο εμβόλιο

Η Παθολόγος, κα Μαρία Γούτου μιλάει στο παρακάτω βίντεο για τον Έρπητα Ζωστήρα και το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί. ΓΟΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ  

διάβασε περισσότερα
Τι είναι το μελάνωμα; cover image

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα ή αλλιώς κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων αποτελεί την τρίτη συχνότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως. Όσον αφορά στη συχνότητα προηγούνται το…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Blueberries cover image

Blueberries

Τα blueberries, μικρά και θαυματουργά, είναι μία υπερτροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και φλαβονοειδή, που βοηθούν στην…

διάβασε περισσότερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη] cover image

Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα – Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]

Λανθασμένο διατροφικό μοντέλο ακολουθεί ένα στα δέκα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα ένα στα πέντε να είναι υπέρβαρο και ένα στα δώδεκα παχύσαρκο. Τα…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» cover image

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου…

διάβασε περισσότερα
Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου cover image

Διάλεξη για το ρόλο της αξονικής εντερογραφίας στη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνεχίζει τις καθιερωμένες επιστημονικές διαλέξεις στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2023-2024, που θα πραγματοποιηθούν τόσο διαδικτυακά, όσο και με…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι cover image

Αφρικανική σκόνη: Πώς να προφυλαχθείτε – Τα μέτρα που συστήνουν οι πνευμονολόγοι

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν…

διάβασε περισσότερα
Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  Point of Care Ultrasonography (POCUS)” cover image

Φροντιστήριο Υπερηχογραφίας – “3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Point of Care Ultrasonography (POCUS)”

Η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών – Βαριάς Νόσου και η Κλινική Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Τμήματος…

διάβασε περισσότερα
10ο Επιστημονικό Συμπόσιο “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” cover image

10ο Επιστημονικό Συμπόσιο “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο”

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο”, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, διοργανώνουν…

διάβασε περισσότερα
ABO webinar | ”RECENT ADVANCES IN THE BIOLOGY OF BREAST CANCER” cover image

ABO webinar | ”RECENT ADVANCES IN THE BIOLOGY OF BREAST CANCER”

The educational webinars “Academy of Breast Oncology – ABO”are dedicated to the breast cancer biology, diagnosis and management and they are organized by breast cancer…

διάβασε περισσότερα
Masterclass on Tumor Biomarkers cover image

Masterclass on Tumor Biomarkers

Το Ερευνητικό & Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Κλινικής Ογκολογίας, διοργανώνει στις 4-5 Ιουλίου 2024, Masterclass on Tumor Biomarkers στο ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα.Κλειστό…

διάβασε περισσότερα
9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας cover image

9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας

Το 9ο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στις 25 & 26 Μαΐου, 2024, θα πραγματοποιηθεί…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα