Top ad
Top ad
Ζάχαρη και ζάχαρη καρύδας article cover image

Ζάχαρη και ζάχαρη καρύδας

02|03|2021

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας

Κάποιες πληροφορίες για τη ζάχαρη.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης  ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα . Κόβονται λοιπόν σε μικρά κομμάτια και  αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό.

Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες

Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί

Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και το υλικό αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.

Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καφέ ζάχαρη!

Η ακατέργαστη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσει την λευκή που γνωρίζουμε:

Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.

Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.

Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.

Και εδώ είναι το μυστικό…

Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές και δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή. Κάθε κουταλάκι του γλυκού περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.

Αυτή που όντως κάνει τη διαφορά είναι η ζάχαρη καρύδας. Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό γλυκαντικό για χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής της είναι η Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη.

Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35 και κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως σύγκριση αναφέρουμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο κυμαίνεται από 65-100, του σιροπιού σφενδάμου είναι 69 και του μελιού είναι 70.

Share

Σχόλια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρκίνος ωοθηκών cover image

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος ωοθήκης – ‘Ενας σιωπηλός εχθρός που χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον πέμτο πιο συχνό θανατηφόρο καρκίνο στις…

διάβασε περισσότερα
Μήνυμα του Embryolab για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας cover image

Μήνυμα του Embryolab για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Προλαμβάνουμε. Ελέγχουμε. Θεραπεύουμε. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας*, 8 Μαΐου, ο Δρ. Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός…

διάβασε περισσότερα
Γιατί πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της Ψυχολογίας στα σχολεία; cover image

Γιατί πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της Ψυχολογίας στα σχολεία;

Η βία στους νέους, το διαδίκτυο και τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.   —…

διάβασε περισσότερα
Διατροφικές διαταραχές cover image

Διατροφικές διαταραχές

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Θεοδώρα – Νικολέτα Λωρίτη, μιλάει στην εκπομπή “Θέλω την υγεία μου” και τη Σάσα Αποστολοπούλου για τις διατροφικές…

διάβασε περισσότερα
Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε cover image

Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε

Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας…

διάβασε περισσότερα
Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι; cover image

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι;

Το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι; Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Το Ιασώ Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών cover image

Το Ιασώ Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών

Ο Καρκίνος των Ωοθηκών είναι μία μορφή καρκίνου που μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα πρώιμα στάδια, γι’ αυτό είναι σημαντική…

διάβασε περισσότερα
Η σκόνη της Αφρικής είναι γνωστή στη Θεσσαλία από το 1623 cover image

Η σκόνη της Αφρικής είναι γνωστή στη Θεσσαλία από το 1623

Γράφει ο Κώστας Σπανός, Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Στις μέρες μας γίνεται λόγος συχνά για την λεπτή άμμο – σκόνη, η οποία προέρχεται από…

διάβασε περισσότερα
Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας cover image

Με δωρεά του Γιάννη Καντώνια ανακαινίστηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Π.Γ.Ν.Λάρισας

Με δωρεά του προέδρου της EXALCO κ. Γιάννη Καντώνια, έγινε η ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και…

διάβασε περισσότερα
Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική cover image

Αφρικανική σκόνη – ΕΑΓΜΕ: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που ανέλυσε δείγματα από την Αττική

Η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) έκανε συλλογή και προχώρησε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L (το…

διάβασε περισσότερα
Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024 cover image

Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024

Το συνέδριο, Targeting Homologous Recombination Deficiency in Cancer : From Bench to Clinic 2024, διοργανώνει ηΕλληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα, στις 27-28 Ιουνίου…

διάβασε περισσότερα
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας cover image

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας, διοργανώνει  το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, που έχει στόχο την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή…

διάβασε περισσότερα
9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή. cover image

9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής: Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στη Νέα Εποχή.

H Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, η οποία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει την 9η Πανελλήνια Διημερίδα Παθολογικής Ανατομικής,…

διάβασε περισσότερα
WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων. cover image

WEBINAR ΕΕΜΗ: HBV/HDV Συζήτηση περιπτώσεων.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος διοργανώνει σειρά online εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με δωρεάν συμμετοχή. To 2o webinar, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΕΡΗ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η κα Κατερίνα Καμπέρη είναι Οδοντίατρος – Στοματικός Χειρουργός και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στην οδό Κοντοπούλου 4, Αγία Παρασκευή στην…

διάβασε περισσότερα
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Ο Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθέριος Καφετζής έχει το ιατρείο του στη Λεωφόρο Καλαμακίου 18, στον Άλιμο Αττικής. Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου είναι…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ cover image

ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑ ΠΕΓΚΥ | ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

  Η κα Πέγκυ Ανδροβιτσανέα είναι Οδοντίατρος με έδρα την Αθήνα στην οδό Ιωαννίνων 18.   Υπηρεσίες/Θεραπείες Εξειδικευμένη Προσθετική, Εφαρμογές Χειρουργικού LaserSoft…

διάβασε περισσότερα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ cover image

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Ο κ. Αναγνωστάκος Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με έδρα τον Γέρακα Αττικής, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 69 και παράλληλα από τον…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης cover image

Hair Force, No Loss! Πρόληψη & αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση αφορά και τους δύο. Το ίδιο και η πρόληψή της. Hair Force Shampoo Women, Men και Hair Force Lotion Extra…

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad