Το σιτάρι και η ιστορία του article cover image

Το σιτάρι και η ιστορία του

09|03|2022

Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τα σιτηρά είναι από τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος. Η σπουδαιότητα των σιτηρών για το ανθρώπινο γένος υπήρξε σημαντική. Οι αρχαίοι πολιτισμοί ήκμασαν σε περιοχές όπου καλλιεργούνταν κάποιο σιτηρό. Έτσι, οι πολιτισμοί των Βαβυλωνιών και Αιγύπτιων βασίστηκαν στο σιτάρι, των Κινέζων στο ρύζι, των Ίνκας, Μάγιας και Αζτέκων στον αραβόσιτο. Σήμερα, τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη μας.

Η μεγάλη σημασία των σιτηρών παγκόσμια οφείλεται σε

  1. εκτατικές συνθήκες καλλιέργειας παράγουν περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες φυτών,
  2. παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος,
  3. αποτελούν την κυριότερη πηγή τροφίμων,
  4. αποθηκεύονται εύκολα γιατί περιέχουν μικρό ποσοστό υγρασίας.

Το σιτάρι -ή στάρι ή σίτος-, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο κι έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με πολλά δημητριακά.

Το σιτάρι, μαζί με το κριθάρι, θεωρείται ο αρχαιότερος τύπος δημητριακών. Για παράδειγμα, στην αρχαία Κίνα και την Αίγυπτο, τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, οι άνθρωποι κατανάλωναν σιτάρι.

Και στην αρχαία Ελλάδα, έξι χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, καλλιεργήθηκε σιτάρι.  Στον Όμηρο υπάρχει μια περιγραφή θερισμού, που απεικονίζεται στην ασπίδα του Αχιλλέα. Στην Παλαιά Διαθήκη, το σιτάρι αναφέρεται πολλές φορές και είναι η κύρια, χωρίς αμφιβολία, τροφή σε όγκο και αξία για τους Εβραίους. Ανασκαφές στην Θεσσαλία έφεραν στο φως σπόρους σταριού και κριθαριού της 4ης χιλιετηρίδας.

Στην αρχαία ελληνική θρησκεία, το πολύτιμο στάρι έχει τη Θεά του. Τη Δήμητρα, που το όνομά της προέρχεται από το Δη (δωρικό τύπο του Γη) και το μήτηρ και σημαίνει μητέρα γη. Είναι η θεά που χαρίζει στους ανθρώπους τους καρπούς της γης, τους καρπούς των δημητριακών, όπως ονομάστηκαν από το δικό της όνομα, καθώς επίσης και όλο τον πλούτο της μάνας γης.

Αν η επάρκεια του σταριού ήταν όρος ζωής σε καιρούς ειρήνης, η εξασφάλισή του υπήρξε βασική προϋπόθεση ακόμα και για τους πολέμους. Δύσκολα άρχιζε πόλεμος, αν η παραγωγή ή τα αποθέματα σιταριού δεν ήταν ικανοποιητικά. Σε πόλεμο ή σε ειρήνη, η έλλειψη σιταριού οδηγούσε σε πείνα και λιμούς. Στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η πείνα από την έλλειψη ψωμιού υπήρξε μάστιγα. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν γιατί τους έλειπε κυριολεκτικά ένα κομμάτι ψωμί, που τους το στερούσε η περιφρόνηση των ναζί για την κατεχόμενη Ελλάδα και τον λαό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αντίσταση ξεκίνησε από τα συσσίτια που οργάνωσε το ΕΑΜ και άλλες οργανώσεις. Στην Θεσσαλία, το 1944, δόθηκε η περίφημη «μάχη της σοδειάς» από τους αγρότες και τους αντάρτες, που μάζεψαν όλο το σιτάρι πριν προλάβουν να το κατασχέσουν οι Γερμανοί.

 Στην αρχαία Ρωσία το σιτάρι θεωρήθηκε σύμβολο ευημερίας και πλούτου.

 Τα πιο δημοφιλή είδη είναι το μονόκοκκο και το δίκοκκο. Η καλλιέργειά τους προκάλεσε σε διάφορα μέρη του κόσμου πολιτισμικές αλλαγές.

Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο.

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής του σιταριού είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία άλλη καλλιέργεια για την οποία να έχουμε τόσο εκτεταμένη γνώση της εξέλιξης και της γενετικής της.

Το γονιδίωμα του σιταριού

Το γονιδίωμα του σιταριού καθορίστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2010. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Λίβερπουλ, του Μπρίστολ και το Κέντρο John Innes, ένα διεθνές ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έσπασαν το DNA του σιταριού. Είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα και αποτελείται από 17 δισεκατομμύρια «γράμματα». Η χαρτογράφηση είναι σχεδόν πλήρης. Έχει γίνει στο 95% των γονιδίων.

Οικολογικές απαιτήσεις

Το σιτάρι δεν ευδοκιμεί στα θερμά ή υγρά κλίματα.  Τη μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος έχει το μαλακό σιτάρι, που είναι και πιο διαδεδομένοΤα σκληρά σιτάρια καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά την άνοιξη στις ψυχρές περιοχέςΤο σκληρό σιτάρι καλλιεργείται κυρίως στις παραμεσόγειες χώρες, όπου φαίνεται να προσαρμόζεται στο ξηροθερμικό τους περιβάλλον.

Θεραπευτικές και διατροφικές ιδιότητες του σιταριού

Στις περισσότερες διατροφικές πυραμίδες παγκοσμίως, οι οποίες σχεδιάστηκαν για την ενημέρωση και την κοινοποίηση των εθνικών κατευθυντήριων διατροφικών οδηγιών και συστάσεων του κοινού, η κατηγορία των δημητριακών εμφανίζεται σταθερά στην βάση τους, καταλαμβάνοντας οπτικά-σχεδιαστικά το μεγαλύτερο όγκο σε αυτή, όπως για παράδειγμα και στο ελληνικό πρότυπο διατροφής, τη μεσογειακή πυραμίδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια κατηγορία τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά και να αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Με τα χρόνια οι νέες διατροφικές πυραμίδες και τα πρότυπα όπως το πιάτο της υγιεινής διατροφής, διευκρινίζουν επιπλέον πως η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης, αποτελώντας βασικό συστατικό των ενδιάμεσων, αλλά και των κυρίων γευμάτων, για την προαγωγή της υγείας και την προφύλαξη από διάφορα νοσήματα φθοράς. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες η μεσογειακή διατροφή παραμένει πρότυπο σωστής, οικολογικής και υγιεινής διατροφής, με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Για τα ελληνικά δεδομένα το σιτάρι (και τα προϊόντα του) είναι το δημητριακό που καταναλώνεται ευρέως ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το σιτάρι μπορεί να καταναλωθεί στην αρχική του μορφή ή με τη μορφή ζεστών ή κρύων δημητριακών, σιμιγδάλι, πλιγούρι ή αλεύρι για την παρασκευή πολλών προϊόντων όπως ψωμί και ζυμαρικά.

Το ολικής άλεσης σιτάρι διατηρεί πολλά θρεπτικά στοιχεία του φυσικού σπόρου παρέχοντας στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες που έχουν την ιδιότητα να τροφοδοτούν πιο σταθερά και παρατεταμένα τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες (κυρίως Β) που έχουν να κάνουν με την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό του σπόρου, αδιάλυτες φυτικές ίνες που διατηρούν την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από χρόνια νοσήματα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή η υπεροχή του σιταριού ολικής άλεσης στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με τα απλά δημητριακά, είναι υπεύθυνη για την αντικαρκινική, την αντιυπερτασική αλλά και την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Πιο συγκεκριμένα, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του μαστού ή του προστάτη, μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και της δυσκοιλιότητας και τέλος μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Παράλληλα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται δεν διαταράσσουν σημαντικά την ευγλυκαιμία στον οργανισμό διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του αισθήματος της πείνας και την μείωση του «τσιμπολογήματος», ευνοώντας την επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρος.

Ψωμί

Στα αρχαία ελληνικά, «ψωμός» λέγεται η μπουκιά. Πρόκειται για μια λέξη που συναντάμε και στην Οδύσσεια του Ομήρου. Τον άρτο συνήθιζαν να τον κόβουν σε ψωμούς (μπουκιές), όπως τα περισσότερα εδέσματα τους, διότι έτρωγαν ως γνωστόν με τα χέρια. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, ο άρτος έγινε τελικά ψωμί! Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο καθημερινό ψωμί, που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση, που ήταν φυσικό να βρει την έκφρασή της και στη θρησκευτική ζωή.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε λοιπόν τη μεσογειακή διατροφή όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας, έχοντας ποικιλία και μέτρο στα γεύματά σας, μείνετε όσο πιο κοντά στο φυσικό προϊόν επιλέγοντας ολικής άλεσης σιτάρι και έτσι απλά… έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο να βελτιώσετε την διατροφή σας.

https://www.drdoctor.doctor/morfogianni-stella/

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, σε ένα και μόνο χειρουργείο cover image

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, σε ένα και μόνο χειρουργείο

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι μία επέμβαση της ογκοπλαστικής χειρουργικής και αφορά την αισθητική αλλά και την ψυχολογική τόνωση…

διάβασε περισσότερα
Ίωση στην αρχή της εγκυμοσύνης cover image

Ίωση στην αρχή της εγκυμοσύνης

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πάρα πολλές και πρέπει να ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες: Ορισμένες κοινές ιογενείς λοιμώξεις, δεν βλάπτουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε αυτήν…

διάβασε περισσότερα
Καρκίνος των Όρχεων cover image

Καρκίνος των Όρχεων

Καρκίνος. Λέξη που τρομάζει. Μια διάγνωση που σε προκαλεί να νικήσεις τις ίδιες σου τις σκέψεις πριν μπεις στη μάχη με την…

διάβασε περισσότερα
Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής cover image

Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής

Τι είναι η μεσογειακή αναιμία Λίγα λόγια πρώτα για το τι είναι μεσογειακής αναιμία. Ο όρος «μεσογειακή αναιμία» περιγράφει γενετικές παθήσεις της…

διάβασε περισσότερα
Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος – Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου cover image

Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος – Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Επανάσταση στους πάγκους της κουζίνας έχουν φέρει οι φριτέζες αέρος λύνοντας τα χέρια σε πολλές νοικοκυρές. Σε ελάχιστο χρόνο όχι μόνο έχεις τελειώσει με…

διάβασε περισσότερα
Ο καφές δημητριακών και τα οφέλη για την υγεία. cover image

Ο καφές δημητριακών και τα οφέλη για την υγεία.

Είναι ο καφές δημητριακών το μυστικό της μακροζωίας; Ανακαλύψτε τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και τα γευστικά μυστικά αυτού του ασυνήθιστου…

διάβασε περισσότερα
Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες cover image

Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σχεδόν σίγουρα δεν λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Ωστόσο, η γλυκιά του…

διάβασε περισσότερα
Μετά τις γιορτές τί; cover image

Μετά τις γιορτές τί;

Πιθανότατα λοιπόν αυτές οι ημέρες να συνοδεύτηκαν από κάπως αυξημένη ή διαφορετική  κατανάλωση ποσότητας φαγητού από ότι συνήθως και ΔΕΝ πειράζει, ούτε…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΕΔΑΕ: επικίνδυνα προϊόντα «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και νεαρές εφήβους. cover image

ΕΔΑΕ: επικίνδυνα προϊόντα «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και νεαρές εφήβους.

Ανακοίνωση ΕΔΑΕ για την αυξανόμενη χρήση προϊόντων «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και εφήβους. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία κρούει τον…

διάβασε περισσότερα
Aποζημίωση 600.000 ευρώ σε βάρος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου – Είχαν «ξεχάσει» γάζες έπειτα από καισαρική τομή cover image

Aποζημίωση 600.000 ευρώ σε βάρος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου – Είχαν «ξεχάσει» γάζες έπειτα από καισαρική τομή

Γυναίκα 38 ετών, κατέληξε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας επειδή κατά τη διενέργεια καισαρικής τομής το 2004 δεν είχαν αφαιρεθεί από το…

διάβασε περισσότερα
Ο Kossonou της ΑΕΛ χειρουργήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Ο Kossonou της ΑΕΛ χειρουργήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας

Ο Ahmed Ouattara Kossonou, αριστερός μπακ της AEL F.C  από την Ακτή Ελεφαντοστού, χειρουργήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής, υποβλήθηκε σε…

διάβασε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο – Ξεκίνησε η προκήρυξη θέσεων εργασίας cover image

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο – Ξεκίνησε η προκήρυξη θέσεων εργασίας

Τη διαβεβαίωση ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης που κατασκευάζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος του 2026,…

διάβασε περισσότερα
1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art cover image

1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art

Save the date for the Imaging Symposium of Congenital Heart Disease that is going to be held at the National Gallery of…

διάβασε περισσότερα
23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας cover image

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας, θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 13-15 Ιουνίου 2024 και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής…

διάβασε περισσότερα
2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ” cover image

2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ”

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβατικών Τεχνικών σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος…

διάβασε περισσότερα
57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο cover image

57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο

Η Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, διοργανώνει το “57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο”, στις 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024, στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Ο κ. Πέτρος Σπυριούνης, είναι Πλαστικός Χειρουργός με έδρα την Αθήνα. Στην οδό Καρνεάδου 16 στο Κολωνάκι στεγάζεται το ιατρείο του.…

διάβασε περισσότερα
ΝΙΝΗΣ ΡΟΛΑΝΔΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΝΙΝΗΣ ΡΟΛΑΝΔΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Νίνης Ρολάνδος είναι Πλαστικός Χειρουργός με έδρα την Καλλιθέα Αττικής, στην οδό Εσπερίδων 65-67. Υπηρεσίες/Θεραπείες Xειρουργική προσώπου (βλεφάρων, ρινός,ώτων, lifting…

διάβασε περισσότερα
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ cover image

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Ο Σωτήριος Κακάβας είναι Πνευμονολόγος και διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 9 στην πόλη της Αθήνας. Τηλ. 2114222628  |  κιν.…

διάβασε περισσότερα
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Μαζαράκης Νικόλαος είναι Πλαστικός Χειρουργός με έδρα την Αθήνα. Διεύθυνση: Πινδάρου 26, Κολωνάκι. Τηλ: 2103636598 Κιν. 6945901272 Email: mazarakisnik@yahoo.gr Υπηρεσίες/Θεραπείες…

διάβασε περισσότερα
Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm cover image

Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm

Τα πρωτοποριακά αντηλιακά προσώπου Sun Screen Velvet, συνδυάζουν ευχάριστη εφαρμογή και προστασία χωρίς συμβιβασμούς, με human & eco friendly αντηλιακά φίλτρα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα