Το Χριστόψωμο article cover image

Το Χριστόψωμο

25|12|2023

Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι γυναίκες προς τιμήν του Χριστού με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Είναι το ευλογημένο ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Τη μορφή, το σχήμα και τον στολισμό τού ψωμιού αυτού κανονίζουν οι τοπικές συνήθειες.

Στα περισσότερα μέρη, στη μέση της επιφάνειας του χριστόψωμου σχηματίζουν με ζυμάρι το σημείο τού σταυρού και στις άκρες του τοποθετούν αμύγδαλα και καρύδια, που αποτελούν σύμβολα πλούσιας παραγωγής. Η διακόσμησή του καθορίζεται ακόμη και από το επάγγελμα τού νοικοκύρη. Έτσι, αν αυτός είναι γεωργός ή τσοπάνης, στο χριστόψωμο σχηματίζουν βόδια και αλέτρι ή πρόβατα και κατσίκια. Σε μερικά μέρη μέσα στο ζυμάρι βάζουν κι ένα νόμισμα ή κάποιο άλλο σημάδι, για να φανεί, κατά το μοίρασμα, ο τυχερός τού σπιτιού.

Από τα πιο εντυπωσιακά ήταν το σαρακατσάνικο χριστόψωμο, με ολόκληρες παραστάσεις πάνω του από την ποιμενική ζωή. Οι Σαρακατσάνοι θεωρούν τα Χριστούγεννα ως καθαρά ποιμενική εορτή και είναι περήφανοι γιατί ο Χριστός γεννήθηκε ανάμεσα σε τσοπάνηδες και πρόβατα.

Στην Κρήτη, το ζύμωμα του χριστόψωμου αποτελεί μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, ενώ κατά το ζύμωμα οι γυναίκες τραγουδούν: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Αρχικά, πλάθουν το ζυμάρι και παίρνοντας τη μισή από τη ζύμη φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη μισή φτιάχνουν με λωρίδες ένα σταυρό. Στο κέντρο του σταυρού βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Την υπόλοιπη επιφάνεια τη διακοσμούν με διάφορα σχήματα, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς ή πουλιά. Η διακόσμηση αυτή τονίζει το σκοπό του Χριστόψωμου και εκφράζει τις προσδοκίες των πιστών για καλή σοδειά και παραγωγή των ζώων.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν τη διαδικασία αυτή με το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Σε ορισμένα μέρη, όπως στην Αιτωλία, περίμεναν προτού το κόψουν να περάσει πρώτα ο παπάς να το ευλογήσει. Έπαιρνε έτσι το χριστόψωμο θέση ιερής αρτοκλασίας. Τελειώνοντας την ευχή που έλεγε, ο παπάς έπαιρνε το χριστόψωμο και, κρατώντας το με τα δυο του χέρια, το τσάκιζε πάνω στο κεφάλι του. Αν το κομμάτι που κρατούσε με το δεξί χέρι ήταν το μεγαλύτερο, σήμαινε ότι ο πολύς χειμώνας πέρασε και θα γλυτώσουν πρόβατα και κατσίκια από το κρύο. Αντίθετα, αν το μεγαλύτερο κομμάτι βρισκόταν προς τα αριστερά, οι οιωνοί για τα ζώα και τα γεννήματα δεν ήταν και πολύ αίσιοι.

Παρόμοιες μαντικές συνήθειες κυριαρχούσαν και αλλού. Στα Επτάνησα, το βράδυ της παραμονής έπαιρναν το χριστόψωμο και πήγαιναν κοντά στη φωτιά. Ο νοικοκύρης έριχνε λάδι ή κρασί στη φλόγα. Αν μεγάλωνε, αυτό ήταν καλός οιωνός για το σπίτι· αν έσβηνε, κακός.

Το έθιμο του Χριστόψωμου αποτελεί μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στη χώρα μας και θεωρείται έργο θείο κι έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Κατά τόπους, το συναντάμε σε παραλλαγές μορφών ή ονομασιών όπως: «το ψωμί του Χριστού», «Σταυροί», «βλάχες» κ.ά.

Εκτός από τα καθαυτό χριστόψωμα συνηθίζονται και άλλου είδους ψωμιά για τα Χριστούγεννα. Στη Δυτική Μακεδονία ζυμώνουν μικρά ψωμάκια για τα παιδιά που λένε τα κάλαντα, καθώς και ειδικές κουλούρες για τα βόδια και τα άλλα ζώα του σπιτιού τους.

Το Χριστόψωμο της Μικρασίας

Το Χριστόψωμο της Μικρασίας ήταν επτάζυμο ή ‘φτάζυμο, πάει να πει ζυμωμένο επτά φορές. Στον Αδραμμυτινό κόλπο, απέναντι από τη βόρεια και ανατολική Λέσβο «πιάναν» τη μαγιά του καιρό πριν το ζύμωμα με «ροβιθόζουμο» και βασιλικό! Σύμφωνα με καταγραφές από Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Λέσβο τα ρεβίθια μουσκεύονταν με αγιασμό και βασιλικό. Στη συνέχεια αφήνονταν για επτά μέρες δίπλα από τα εικονίσματα κι ακολουθούσε το σούρωμα σε ένα τουλπάνι. Ό,τι περίσσευε δεν πεταγόταν μα «δίνονταν στις όρθες (κότες).

Ακολουθούσε το πρώτο ζύμωμα με λίγο αλεύρι, με σκοπό να γίνει μια μαλακιά και στρωτή ζύμη.Αυτή τη ζύμη τη «σφράγιζαν» με τα χέρια τους και την αφήναν σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος «να ανεβεί». Συνολικά φούσκωναν με τον ίδιο τρόπο τη ζύμη προσθέτοντας κάθε φορά νερό κι αλεύρι. Την έβδομη φορά προσέθεταν λίγο λάδι, μυρωδικά (μοσχοκάρυδο, κανέλλα) και λίγη ζάχαρη.

Μετά το έβδομο ζύμωμα η ζύμη στολίζονταν με καρύδια και σουσάμι ενώ στα νοτιότερα τμήματα του Αδραμμυτινού κόλπου κοντά στο Αιβαλί σφραγίζονταν και με τα «αιτέλια», μια ξύλινη στρογγυλή σφραγίδα με το δικέφαλο αετό.

Τρώγονταν το πρωί της μέρας των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία με τη πρώτη μπουκιά να βουτιέται σε γλυκό λιαστό κρασί. Μέχρι την τελευταία του μπουκιά στο Χριστόψωμο δεν μπήγονταν μαχαίρι και τα όποια ψίχουλα
πήγαιναν και αυτά «στις όρθες»!

Το Μικρασιάτικο αυτό έθιμο τηρείται και σήμερα 100 χρόνια μετά την καταστροφή σε πολλά σπίτια της Λέσβου κυρίως σε αυτά με κατοίκους προσφυγικής καταγωγής.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1024

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρκίνος των Όρχεων cover image

Καρκίνος των Όρχεων

Καρκίνος. Λέξη που τρομάζει. Μια διάγνωση που σε προκαλεί να νικήσεις τις ίδιες σου τις σκέψεις πριν μπεις στη μάχη με την…

διάβασε περισσότερα
Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής cover image

Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής

Τι είναι η μεσογειακή αναιμία Λίγα λόγια πρώτα για το τι είναι μεσογειακής αναιμία. Ο όρος «μεσογειακή αναιμία» περιγράφει γενετικές παθήσεις της…

διάβασε περισσότερα
Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου cover image

Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από…

διάβασε περισσότερα
Η Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βήμα-βήμα cover image

Η Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βήμα-βήμα

Τι μεσολαβεί από τη στιγμή της απόφασης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Είναι το ταξίδι που σας οδηγεί στο…

διάβασε περισσότερα
Ο καφές δημητριακών και τα οφέλη για την υγεία. cover image

Ο καφές δημητριακών και τα οφέλη για την υγεία.

Είναι ο καφές δημητριακών το μυστικό της μακροζωίας; Ανακαλύψτε τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και τα γευστικά μυστικά αυτού του ασυνήθιστου…

διάβασε περισσότερα
Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες cover image

Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σχεδόν σίγουρα δεν λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Ωστόσο, η γλυκιά του…

διάβασε περισσότερα
Μετά τις γιορτές τί; cover image

Μετά τις γιορτές τί;

Πιθανότατα λοιπόν αυτές οι ημέρες να συνοδεύτηκαν από κάπως αυξημένη ή διαφορετική  κατανάλωση ποσότητας φαγητού από ότι συνήθως και ΔΕΝ πειράζει, ούτε…

διάβασε περισσότερα
Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε cover image

Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε

Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΕΔΑΕ: επικίνδυνα προϊόντα «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και νεαρές εφήβους. cover image

ΕΔΑΕ: επικίνδυνα προϊόντα «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και νεαρές εφήβους.

Ανακοίνωση ΕΔΑΕ για την αυξανόμενη χρήση προϊόντων «περιποίησης» του δέρματος από παιδιά και εφήβους. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία κρούει τον…

διάβασε περισσότερα
Aποζημίωση 600.000 ευρώ σε βάρος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου – Είχαν «ξεχάσει» γάζες έπειτα από καισαρική τομή cover image

Aποζημίωση 600.000 ευρώ σε βάρος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου – Είχαν «ξεχάσει» γάζες έπειτα από καισαρική τομή

Γυναίκα 38 ετών, κατέληξε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας επειδή κατά τη διενέργεια καισαρικής τομής το 2004 δεν είχαν αφαιρεθεί από το…

διάβασε περισσότερα
Ο Kossonou της ΑΕΛ χειρουργήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας cover image

Ο Kossonou της ΑΕΛ χειρουργήθηκε στο Ιασώ Θεσσαλίας

Ο Ahmed Ouattara Kossonou, αριστερός μπακ της AEL F.C  από την Ακτή Ελεφαντοστού, χειρουργήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής, υποβλήθηκε σε…

διάβασε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο – Ξεκίνησε η προκήρυξη θέσεων εργασίας cover image

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο – Ξεκίνησε η προκήρυξη θέσεων εργασίας

Τη διαβεβαίωση ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης που κατασκευάζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος του 2026,…

διάβασε περισσότερα
1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art cover image

1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art

Save the date for the Imaging Symposium of Congenital Heart Disease that is going to be held at the National Gallery of…

διάβασε περισσότερα
23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας cover image

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας, θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 13-15 Ιουνίου 2024 και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής…

διάβασε περισσότερα
2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ” cover image

2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ”

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβατικών Τεχνικών σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος…

διάβασε περισσότερα
57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο cover image

57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο

Η Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, διοργανώνει το “57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο”, στις 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024, στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ cover image

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Ο Σωτήριος Κακάβας είναι Πνευμονολόγος και διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 9 στην πόλη της Αθήνας. Τηλ. 2114222628  |  κιν.…

διάβασε περισσότερα
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Μαζαράκης Νικόλαος είναι Πλαστικός Χειρουργός με έδρα την Αθήνα. Διεύθυνση: Πινδάρου 26, Κολωνάκι. Τηλ: 2103636598 Κιν. 6945901272 Email: mazarakisnik@yahoo.gr Υπηρεσίες/Θεραπείες…

διάβασε περισσότερα
ΣΥΡΙΜΗ ΝΑΤΑΛΙΑ | ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ cover image

ΣΥΡΙΜΗ ΝΑΤΑΛΙΑ | ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η κα Συρίμη Ναταλία είναι Παιδίατρος και έχει το ιατρείο της στην οδό Δερβενακίων 30 και Υγείας, στην Παλλήνη Αττικής. Το ωράριο…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΑΚΗΣ | ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΑΚΗΣ | ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ο ιατρός, Ιωάννης Παπαχατζάκης, είναι Παθολόγος – Εντατικολόγος και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο, στη Γλυφάδα, στην οδό Μαραγκού, αρ. 16. Ωράριο…

διάβασε περισσότερα
Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm cover image

Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm

Τα πρωτοποριακά αντηλιακά προσώπου Sun Screen Velvet, συνδυάζουν ευχάριστη εφαρμογή και προστασία χωρίς συμβιβασμούς, με human & eco friendly αντηλιακά φίλτρα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα