Top ad
Top ad
Νίκησε τη ζέστη και τον ήλιο-απόλαυσε το καλοκαίρι article cover image

Νίκησε τη ζέστη και τον ήλιο-απόλαυσε το καλοκαίρι

02|07|2023

Πρακτικές συμβουλές για ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο

Πολλοί ασθενείς μου με ρωτούν τ πρέπει να προσέχουν το καλοκαίρι;

Βασικός κανόνας- Αγαπήστε το καλοκαίρι αποφεύγοντας τον ήλιο.

Για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα που δουλεύουμε πολλές ώρες στα γραφεία και σε κλειστούς χώρους, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη ευκαιρία να χαρούμε τον ήλιο, είτε κάνουμε διακοπές στη θάλασσα είτε στο βουνό.

Το καλοκαίρι για πολλούς από εμάς είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, αλλά όχι για εκείνους που υποφέρουν από συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο ήλιος είναι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D, μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την ισορροπία και οιμοιοστασία του ανοσοποιητικού και σε πολλούς ασθενείς με αυτοάνοσα όπως κατά πλάκας σκλήρυνση, ΣΕΛ και σκληρόδερμα είναι ελαττωμένη.

Ωστόσο, για άτομα που ζουν με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εποχή του χρόνου. Οι αυξήμένες θερμοκρασίες και ο έντονος ήλιος αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για τέτοια άτομα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαχειριστείτε κατάλληλα το πρόγραμμά σας ώστε να επωφελειθείτε χωρίς, οι αλλαγές στις καθημερινές ρουτίνες σας να είναι δύσκολες.

Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο για όσους από εσάς έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια – αλλά είναι ακόμα δυνατό να επωφεληθείτε από τις καλύτερες προσφορές του καλοκαιριού.

• ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

1. Η υπερθέρμανση σε μια καυτή ημέρα μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και λύκο προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μείνετε μέσα στις πιο καυτές ώρες της ημέρας, και βγείτε συχνά αργά το απόγευμα.

2. Εάν βρίσκεστε εν κινήσει και έξω οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά μεγάλες, φέρετε μαζί παγοκύστες και μπουκάλια spritzer γεμάτα με παγωμένο νερό για να διατηρήσετε δροσερό.

3. Αν έχετε προγραμματίσει ένα οδικό ταξίδι ή μια ημερήσια εκδρομή με την οικογένειά σας, κάντε πολλαπλές στάσεις και δροσιστείτε. Αποφύγειτε όσον το δυνατόν περισσότερο τον κλιματισμό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, μπορεί να είναι τόσο βλαπτικό όσο και ο ήλιος.

• ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

1. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για όλους – αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους ζουν με αυτοάνοσες ασθένειες.

2. Εάν βρίσκεστε έξω στον ήλιο, αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν με μεγάλα καπέλλα και ένδυση που σας καλύπτει. Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος, η δερματομυοσίτιδα και το σκληρόδερμα προκαλούν φωτοευαισθησία στο φως του ήλιου. Η φωτοευαισθησία μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που συνήθως λαμβάνονται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

3. Μπορείτε να διατηρήσετε δροσερό το σώμα σας φορώντας προστατευτικά ρούχα – το βαμβάκι, τα λινά κα είναι μερικά από τα καλύτερα υφάσματα για ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

4. Εάν έχετε έντονη φωτοευαισθησία, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε ρούχα προστασίας από τον ήλιο, τα οποία στην πραγματικότητα εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB.

5. Εφαρμόστε ξανά και ξανά αντηλιακό υψηλής προστασίας (50+) κάθε δύο ώρες εάν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και δύο κουταλιές της σούπας συνολική ποσότητα αντιηλιακού την φορά είναι αρκετά για εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας.

Προσοχή- διατηρήστε το αντηλιακό σας αποθηκευμένο στο ψυγείο για να κρυώσει κάθε φορά, πολλές φορές αυτό δρα ευεργετικά.

1. Εάν σας αρέσει να περπατάτε στις αγορές ή να παρακολουθείτε υπαίθρια δρώμενα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ομπρέλα για επιπλέον κάλυψη από τον ήλιο.

Τοποθετήστε μια διαφανή, ανθεκτική στην UVA ταινία στα παράθυρα του αυτοκινήτου σας για να αποφύγετε τις επιβλαβείς ακτίνες σχεδιάζοντας πιο προσεκτικά τις ώρες ταξιδίου σας στο επόμενο οδικό σας ταξίδι.

2. Και μην ξεχνάτε, πάντα να κουβαλάτε ενημερωτικά σημειώματα και έντυπες πληροφορίες για την ασθένεια σας και τα φάρμακά σας και το σύνολο των ιατρικών σας πληροφοριών για να τα φυλάξετε στο πορτοφόλι σας, για κάθε περίπτωση.

3. Προγραμματίστε δραστηριότητες για καλές και κακές ημέρες πόνου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προβλέψετε έναν διασκεδαστικό χρόνο ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε καλύτερα.

4. Έχετε διαβήτη τύπου 1 και αναμένετε μεγάλες αλλαγές στο καλοκαιρινό πρόγραμμα στην καθημερινή σας ρουτίνα;

5. Σχεδιάστε να παρακολουθήσετε πώς τα διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα σας. Για όλες αυτές τις διασκεδαστικές καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως δύσκολες πεζοπορίες ή μια μέρα στην πισίνα, φροντίστε να συσκευάσετε αρκετά σνακ.

6. Κατά την κράτηση ξενοδοχείων ή Airbnb, φροντίστε να αναζητήσετε τοποθεσίες των πλησιέστερων δωματίων έκτακτης ανάγκης, των κέντρων επείγουσας φροντίδας και των νοσοκομείων.

7. Διαλέξτε νησιά με οργανωμένα κέντρα υγείας και νοσοκομεία και εάν είναι δυνατόν αποφύγετε μικρότερα νησιά. Αναζητείστε λίστες με τους ιατρούς του νησιού και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους πριν ταξιδέψετε.

8. Εάν έχετε τις δικές σας συμβουλές και τεχνάσματα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μη διστάσετε να τα μοιραστείτε μαζί μας και με τους συνασθενείς σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ- ζητήστε πάντα την συμβουλή του ιατρού σας πριν κάνετε ταξίδια.

Απολαύστε το καλοκαίρι δαμάζοντας τον ήλιο.

Ετικέτες

Share

Σχόλια

Εγγραφή
Ειδοποίησέ με για
guest
0 Σχόλια
Σχόλια γραμμής
Δες όλα τα σχόλια

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Καρκίνος των Όρχεων cover image

Καρκίνος των Όρχεων

Καρκίνος. Λέξη που τρομάζει. Μια διάγνωση που σε προκαλεί να νικήσεις τις ίδιες σου τις σκέψεις πριν μπεις στη μάχη με την…

διάβασε περισσότερα
Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής cover image

Μεσογειακή αναιμία: νοσήματα στην πρωτοπορία της γενετικής

Τι είναι η μεσογειακή αναιμία Λίγα λόγια πρώτα για το τι είναι μεσογειακής αναιμία. Ο όρος «μεσογειακή αναιμία» περιγράφει γενετικές παθήσεις της…

διάβασε περισσότερα
Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου cover image

Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια – Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από…

διάβασε περισσότερα
Η Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βήμα-βήμα cover image

Η Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βήμα-βήμα

Τι μεσολαβεί από τη στιγμή της απόφασης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Είναι το ταξίδι που σας οδηγεί στο…

διάβασε περισσότερα
Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες cover image

Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σχεδόν σίγουρα δεν λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Ωστόσο, η γλυκιά του…

διάβασε περισσότερα
Μετά τις γιορτές τί; cover image

Μετά τις γιορτές τί;

Πιθανότατα λοιπόν αυτές οι ημέρες να συνοδεύτηκαν από κάπως αυξημένη ή διαφορετική  κατανάλωση ποσότητας φαγητού από ότι συνήθως και ΔΕΝ πειράζει, ούτε…

διάβασε περισσότερα
Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε cover image

Πασχαλινή δυσπεψία: πώς θα την αποφύγετε

Αυτό το Πάσχα θα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό καιρό. Φίλοι και συγγενείς θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι λαμβάνοντας…

διάβασε περισσότερα
Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι; cover image

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Πόσες θερμίδες έχουν; Τι λένε οι διατροφολόγοι;

Το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι; Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με…

διάβασε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, αλήθειες και μύθοι στην Ελλάδα του 2024 cover image

Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, αλήθειες και μύθοι στην Ελλάδα του 2024

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων, το Τμήμα της ΑΧΕΠΑ Λάρισας “P. Baltis”, διοργανώνει την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 19:00, στο Ξενοδοχείο Divani…

διάβασε περισσότερα
Μεγάλη γιορτή για τη μητρότητα από το  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας cover image

Μεγάλη γιορτή για τη μητρότητα από το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Ανακοίνωση από το Ιασώ Θεσσαλίας για τη μεγάλη γιορτή της μητρότητας που διοργανώνει για πρώτη φορά στη Λάρισα. “Την Παρασκευή 31 Μαΐου,…

διάβασε περισσότερα
Γεωργιάδης: 50 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ, λόγω συνταγογράφησης cover image

Γεωργιάδης: 50 γιατροί εκτός ΕΟΠΥΥ, λόγω συνταγογράφησης

Διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για 50 γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο Άδωνις…

διάβασε περισσότερα
Αλλαγές στη σειρά αναμονής για ιατρική ειδικότητα – Να μην ισχύσουν ζητεί η ΕΙΝΑΠ cover image

Αλλαγές στη σειρά αναμονής για ιατρική ειδικότητα – Να μην ισχύσουν ζητεί η ΕΙΝΑΠ

Την αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για κατάργηση της ισχύουσας σειράς αναμονής για…

διάβασε περισσότερα
1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art cover image

1st Athens Symposium on Advanced Imaging in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease – State of the Art

Save the date for the Imaging Symposium of Congenital Heart Disease that is going to be held at the National Gallery of…

διάβασε περισσότερα
23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας cover image

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας

Το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Αγγειολογίας, θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο στις 13-15 Ιουνίου 2024 και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής…

διάβασε περισσότερα
2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ” cover image

2ο Σεμινάριο “Καρκίνος του Οισοφάγου: Από την πρόληψη και τη σύγχρονη ογκολογία στο ρομπότ”

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής & Άλλων Επεμβατικών Τεχνικών σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος…

διάβασε περισσότερα
57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο cover image

57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο

Η Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, διοργανώνει το “57ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο”, στις 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2024, στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.…

διάβασε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ|ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ

Title ad
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ cover image

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ | ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Ο Σωτήριος Κακάβας είναι Πνευμονολόγος και διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 9 στην πόλη της Αθήνας. Τηλ. 2114222628  |  κιν.…

διάβασε περισσότερα
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ cover image

ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ | ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Μαζαράκης Νικόλαος είναι Πλαστικός Χειρουργός με έδρα την Αθήνα. Διεύθυνση: Πινδάρου 26, Κολωνάκι. Τηλ: 2103636598 Κιν. 6945901272 Email: mazarakisnik@yahoo.gr Υπηρεσίες/Θεραπείες…

διάβασε περισσότερα
ΣΥΡΙΜΗ ΝΑΤΑΛΙΑ | ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ cover image

ΣΥΡΙΜΗ ΝΑΤΑΛΙΑ | ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η κα Συρίμη Ναταλία είναι Παιδίατρος και έχει το ιατρείο της στην οδό Δερβενακίων 30 και Υγείας, στην Παλλήνη Αττικής. Το ωράριο…

διάβασε περισσότερα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΑΚΗΣ | ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ cover image

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΑΚΗΣ | ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

Ο ιατρός, Ιωάννης Παπαχατζάκης, είναι Παθολόγος – Εντατικολόγος και έχει το ιδιωτικό του ιατρείο, στη Γλυφάδα, στην οδό Μαραγκού, αρ. 16. Ωράριο…

διάβασε περισσότερα
Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm cover image

Αντηλιακή Προστασία Προσώπου από τη Frezyderm

Τα πρωτοποριακά αντηλιακά προσώπου Sun Screen Velvet, συνδυάζουν ευχάριστη εφαρμογή και προστασία χωρίς συμβιβασμούς, με human & eco friendly αντηλιακά φίλτρα. περισσότερα…

διάβασε περισσότερα
Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ cover image

Βιολογικός τραχανάς με γάλα κατσίκας, μπολονέζ

Ο Executive Chef, Κυριάκος Μελάς μας δίχνει στο βίντεο πώς να κάνουμε βιολογικό τραχανά με γάλα κατσίκας, Μπολονέζ! Αδιαμφισβήτητα τα μακαρόνια με…

διάβασε περισσότερα
FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια cover image

FrezyLac – Βιολογική Βρώμη ολικής άλεσης με γάλα, μήλο και βανίλια

Κρέμα με βρώμη βιολογικής καλλιέργειας, με βιολογικό γάλα, μήλο βιολογικής καλλιέργειας και φυσική βανίλια για βρέφη από τον 6ο μήνα. Πλούσια σε…

διάβασε περισσότερα
Frezyderm Baby Line cover image

Frezyderm Baby Line

Η Frezyderm Baby Line, η πιο ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, ετοιμάζει το μωράκι σου για τον πιο όμορφο υπνάκο, καθαρίζοντας και ενυδατώνοντας…

διάβασε περισσότερα
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad
Side ad